Eriks väg till diagnos

Vägen till diagnosen ankyloserande spondylit (AS) kan se väldigt olika ut. Ibland är den lång och krokig. De symtom man har vid AS kan leda in diagnostiken på villovägar, då de lätt kopplas till skada eller artros. Följ Eriks resa till AS, så som vägen till diagnos ofta kan se ut.

Erik är 34 år och arbetar som IT-konsult. Han har en sambo och två barn i förskoleåldern. När han inte umgås med familjen tar han gärna en löprunda eller pysslar med familjens segelbåt. Men så börjar Erik få värk i ryggen på nätterna och sover dåligt. När han vaknar om morgnarna är han stel i ländryggen och känner sig orörlig. Det blir visserligen lite bättre när har cyklat till jobbet.

Resans början

Ryggvärken håller i sig och Erik blir allt tröttare. Han vaknar flera gånger och är uppe och vankar på nätterna. Det hela blir inte bättre av att hans båda barn ofta kommer traskande och kryper ner i föräldrarnas säng någon gång på småtimmarna. När det blir för trångt, varmt och stökigt i sängen hamnar han själv i en liten hård växasäng eller på soffan i vardagsrummet. Han känner sig ovanligt trött och irriterad och orkar inte träna som tidigare.

Egenvård

Efter några veckor börjar Erik äta smärtstillande läkemedel och antiinflammatoriska tabletter. Det lindrar lite men inte helt. Han bokar tid hos en sjukgymnast som hans mamma känner och får ett träningsprogram. Det hjälper ytterligare lite, men han känner sig fortfarande begränsad och ovanligt trött. Utöver jobb och familj finns inte ork till så mycket mer. Visst finns det dagar då han mår bättre. Då passar han på att cykla ner till båten och slipa lite på kölen men efter någon timme har han ont i ryggen igen. Livet krymper ihop och känns allt mindre runt honom. Han ger efter för sambons tjat och söker vård på vårdcentralen.

Läkarbesök

Läkaren gör en grundlig undersökning av Eriks rygg och hur rörlig han är. Han ställer en rad frågor om smärtan, hur den beter sig och hur det påverkar Eriks liv. Han frågar också om Erik har råkat ut för någon olycka då han kan ha skadat ryggen, men det har inte Erik. Läkaren misstänker ryggskott och Erik går hem med en remiss till fortsatt sjukgymnastik och recept på smärtstillande läkemedel.

Ryggskott, artros eller något annat?

Livet fortsätter ungefär som tidigare. Erik sover lite bättre med de smärtstillande tabletterna. På nätterna sover han på soffan för att få lite ro. Sambon klagar över att han är grinig och disträ och han känner sig nedstämd och irriterad för det mesta. På jobbet försöker han växla mellan att stå och sitta. Varje timme går han ett varv i lokalen. Det är knappt att han klarar av jobbet men han vill inte bli sjukskriven! Erik får allt svårare att klara sig utan smärtstillande läkemedel för att få livet att funka.

När några månader har passerat och Erik inte känner sig ett dugg bättre. Han söker på nytt vård på vårdcentralen. Han förstår ju att man inte har ryggskott i flera månader och om han nu ändå skulle ha det, så har inte den här behandlingen fungerat något vidare. Läkaren misstänker nu artros.

– Är det inte bara gamla tanter som har det? utbrister Erik och tänker på sin farmor som hade artros i knäna.
Hans läkare håller med om att det är vanligare hos äldre personer och skriver en remiss till röntgen.

Fler undersökningar

Erik gör röntgen som inte visar något och läkaren verkar lite villrådig. Han skriver till sist en remiss till en reumatolog för att utesluta reumatisk sjukdom. Sommaren har hunnit gå över i höst innan Erik äntligen får träffa reumatologen. Hon ställer en rad frågor om hur hans värk yttrar sig, om den kommer och går, i vilka lägen han känner sig bättre och om det hjälper att motionera kontra att vila. Reumatologen ställer även frågor om inflammatoriska sjukdomar i släkten och skickar honom till labb för att ta prover. Han får dessutom göra MR (magnetisk resonanstomografi).

Få diagnosen ankyloserande spondylit (AS)

Det är en solig höstdag i oktober. Erik har tittat till båten, den som inte kom i vattnet den här sommaren. Han har spänt upp presenningen lite bättre. Nu är han på väg till reumatologen. Förhoppningsvis har hon fått svar på hans prover och kan säga vad det är för fel på hans rygg. Vad det nu än är, så är det bättre att få veta. Han längtar efter att sova med barnen i sängen och att kunna krypa runt på golvet och bygga lego med dem. Han längtar efter att kunna träna som vanligt och att kunna pyssla med båten och att framför allt att segla. Det är så mycket som han inte längre kan göra. Nu känner han sig lite hoppfull där han svischar fram på cykeln i höstsolen.

Det visade sig att Erik hade ankyloserande spondylit eller AS som man säger i dagligt tal. Det är en inflammatorisk ryggsjukdom som framförallt drabbar bäckenleder i korsryggen samt ligamentfästen kring kotorna i ryggraden. Symtomen liknar dem man får vid ryggskador eller artros vilket ofta vilseleder diagnostiken och gör att det hela tar ännu längre tid.

Ett bra liv med ankyloserande spondylit (AS)

Det finns behandling för AS och med rätt behandling också möjlighet att leva ett bra och aktivt liv, utan symtom.

Känner du igen dig i Eriks historia? Kontakta en läkare och se till att du blir ordentligt utredd och får en diagnos.

Här hittar du checklistan som hjälper dig att förbereda dig inför läkarbesöket.


Eriks historia är ett fingerat patientfall som visar på den typiska vägen till en AS-diagnos. Reumatikerförbundets hemsida kan du läsa fler berättelser om hur livet med AS kan se ut.

 

Uppdaterad: 07-09-2017